Van ikoon tot email en andere leuke activiteiten

Van ikoon tot email en andere leuke activiteiten

Lenie Wagenvoord

MvJaroslavVeel mensen hebben een PC en menigeen kocht daar ook een kleurenprinter bij. Een aansluiting op internet is iets wat steeds meer tot de standaarduitrusting van de computerbezitter behoort. Wie ook nog een scanner, kopieer-apparaat, heeft aangesloten kan als ikonenschilder heel leuke dingen gaan doen.

De beschilderde plank kan op de glasplaat (30x22cm) van de scanner gelegd worden en komt als foto op het beeldscherm tevoorschijn. Het is nu mogelijk om de afbeelding in een elektronische ‘ map’ te bewaren. Op diskette gezet kan de afbeelding mee op reis of via de PTT verstuurd worden. Voor mensen met een internet-aansluiting is het mogelijk om de foto via e-mail te versturen naar bijvoorbeeld de ikonendocent, andere ikonenschilders of geïnteresseerde vrienden. De afbeelding kan ook geprint worden en dan ligt de weg open voor het maken van kaarten voor allerlei doeleinden. Hieronder een afbeelding voor een kaartje t.g.v. een doop. Het is een ovale uitsnede en de rand van de medaillonvorm is verzacht met het paletgereedschap ‘doezelaar’.

En wat te denken van het maken van een heuse ikonenkalender! De meeste fotoprogramma’s hebben voorbewerkte maandkalenderbladen waar alleen nog maar de foto aan toegevoegd behoeft te worden. Een scanner is zeker geen geavanceerd fototoestel, maar doordat er op de installatie-CD doorgaans een aardig fotobewerkingsprogramma staat – vaak Adobe Photo de Luxe – is het mogelijk om tot mooie foto’ s te komen. Het professionele Adobe Photoshop is helemaal prachtig om mee te werken, maar vrij prijzig in aanschaf.

De meeste fotoprogramma’s bieden een aantal opties om de kwaliteit van de foto die door het scannen verloren ging weer terug te krijgen en deze soms zelfs te verbeteren. Gewerkt kan o.a. worden aan de kleurenbalans, helderheid en contrast, scherpte, stof verwijderen en het is mogelijk kleurvariaties toe te passen. Ook is het mogelijk diverse soorten selecties te maken: o.a. vierhoeken, cirkels en ovalen, bijvoorbeeld bij de afbeelding voor het doopkaartje.

medaillon Een voor de scanner te grote ikoon kan in delen gescand worden; de geselecteerde afbeelding kan met een of meerdere randjes in allerlei te kiezen kleuren netjes afgewerkt worden. Het is zelfs mogelijk voor de toe te voegen randjes een kleur uit de schildering te halen via het gereedschap ‘pipet’.

MvGeorgie

Op bovenstaande foto voor een kerstkaartje zijn de passepartout en de initialen later toegevoegd. Als het wenselijk is een gedeelte van de ikoon weer te geven, bijvoorbeeld bij bovenstaande afbeelding, omdat de achtergrond van bladgoud is en dit moeilijk te fotograferen en te printen is, dan is het mogelijk om een voorgrond toe te voegen, ongeacht de vorm of kleur. De openbare bibliotheek heeft voor diverse fotoprogramma’s handige informatieve boeken, soms met een oefen-CD. Voor printpapier is het mooi om 160-grams kleuren kopieerpapier te nemen. De witste kant is voor de kleurenfoto, terwijl op de andere kant eventuele tekst geprint kan worden. Uit een A4-tje zijn twee dicht te vouwen kaartjes (10.5 x 15 cm) te halen met op de voorkant dan een fotootje van ongeveer 7 x 11cm.

Ikonenfoto’s per e-mail versturen is vrij simpel: er zijn zelfs twee manieren. De foto kan als ‘bijlage’ aan een gewoon mailtje worden toegevoegd en de foto kan in de tekst via ‘figuur invoegen’ worden geplaatst. Het vergt wel een beetje tijd om het een en ander uit te proberen, maar leuk is het zeker, vooral als er met digitale snelheid een reactie terug komt.

174